Bygg og rediger et tankekart
Legg til ideer, omorganiser grener og rett opp feil uten å gjøre endringer i Jira.
Før du begynner
Åpne et tankekart som du har tillatelse til å redigere. Velg en idé når en handling er utilgjengelig. De fleste handlingene på lerretet gjelder den valgte ideen.
Legg til en underordnet idé
Bruk en underordnet idé når den nye ideen hører til under en annen idé.
- Velg ideen som skal bli overordnet.
- Velg Legg til underordnet node (Tab) på verktøylinjen for lerretet.
- Erstatt Ny idé med teksten din.
- Trykk Command+Enter på macOS eller Ctrl+Enter på Windows eller Linux for å avslutte redigeringen.
Du kan også trykke Tab etter at du har valgt en idé. Hvis du trykker Tab mens du redigerer, beholder Mind Map Studio den gjeldende teksten og starter en ny underordnet idé under den.
Legg til en idé på samme nivå
Bruk en idé på samme nivå når den nye ideen skal ligge på samme nivå som den valgte ideen.
- Velg en idé på ønsket nivå.
- Velg Legg til node på samme nivå (Enter) på verktøylinjen for lerretet.
- Erstatt Ny idé med teksten din.
- Trykk Command+Enter på macOS eller Ctrl+Enter på Windows eller Linux for å avslutte redigeringen.
Du kan også trykke Enter etter at du har valgt en idé. En idé som legges til på samme nivå som den sentrale ideen, blir en ny hovedgren.
Gi en idé nytt navn
- Velg ideen.
- Dobbeltklikk på den, trykk F2, eller velg Gi nytt navn (F2) på verktøylinjen for lerretet.
- Endre teksten.
- Trykk Command+Enter på macOS eller Ctrl+Enter på Windows eller Linux.
Trykk Escape for å avbryte i stedet. Når du gir den sentrale ideen nytt navn, endres også karttittelen i sidepanelet.
Flytt en idé
Dra en idé til et nytt sted på lerretet. Dette endrer plasseringen, men ikke hvilken idé som er overordnet.
Velg Flere handlinger og deretter Automatisk oppsett hvis du vil at Mind Map Studio skal ordne alle ideene på nytt.
Flytt en gren under en annen idé
Bruk klipp ut og lim inn når en idé og alle dens underordnede ideer skal få en annen overordnet idé.
- Velg den første ideen i grenen du vil flytte.
- Velg Flere handlinger og deretter Klipp ut.
- Velg ideen som skal bli den nye overordnede ideen.
- Velg Flere handlinger og deretter Lim inn.
Hele grenen fjernes fra den gamle plasseringen og legges til under den nye overordnede ideen. Fullfør innlimingen før du forlater kartet, fordi den kopierte grenen bare oppbevares midlertidig av Mind Map Studio.
Slett én idé
- Velg ideen.
- Velg Slett idé (Delete), eller trykk Delete eller Backspace.
Den valgte ideen fjernes umiddelbart. De underordnede ideene beholdes og kobles til den slettede ideens overordnede idé. Den sentrale ideen kan ikke slettes.
Hvis du vil fjerne en hel gren, velger du den første ideen og bruker Klipp ut. Du kan lime inn grenen et annet sted eller la den være fjernet.
Skjul eller utvid en gren
- Velg en idé som har underordnede ideer.
- Velg Skjul gren, eller trykk Mellomrom.
De underordnede ideene skjules, og et +tall-merke viser hvor mange ideer som finnes i den skjulte grenen. Velg merket, velg Utvid gren, eller trykk Mellomrom på nytt for å vise dem.
Når du skjuler en gren, slettes ingen ideer.
Flytt en hovedgren til den andre siden
Denne handlingen er bare tilgjengelig i oppsettet Toveis og bare for en idé som er koblet direkte til midten.
- Velg ideen i hovedgrenen.
- Velg Vend side (Venstre / Høyre) over ideen.
Ideen og alle dens underordnede ideer flyttes til den andre siden av den sentrale ideen.
Kopier og lim inn en gren
- Velg den første ideen i grenen.
- Velg Flere handlinger og deretter Kopier.
- Velg ideen som skal bli overordnet for kopien.
- Velg Flere handlinger og deretter Lim inn.
Kopiering og innliming omfatter den valgte ideen og alle dens underordnede ideer. Funksjonen bruker Mind Map Studios midlertidige utklippstavle for grener, ikke en tekstkopi i operativsystemet.
Dupliser en gren
- Velg den første ideen i grenen. Du kan ikke duplisere den sentrale ideen.
- Velg Flere handlinger og deretter Dupliser.
Kopien vises ved siden av originalen under den samme overordnede ideen og inneholder alle underordnede ideer.
Angre eller gjør om en endring
- Velg Flere handlinger og deretter Angre, eller trykk Command+Z eller Ctrl+Z.
- Velg Flere handlinger og deretter Gjør om, eller trykk Command+Shift+Z eller Ctrl+Shift+Z.
Angre og gjør om gjelder endringer som er gjort i den gjeldende redigeringsøkten. Bruk Angre umiddelbart hvis du ved en feil sletter, klipper ut eller tilbakestiller noe.
Ordne kartet automatisk
- Velg Flere handlinger på verktøylinjen for lerretet.
- Velg Automatisk oppsett.
Mind Map Studio beregner plasseringene til ideene på nytt og tilpasser kartet til visningen. Idéteksten, grenstrukturen, lenkene og fremdriften forblir uendret.
Tilbakestill kartet til én sentral idé
Tilbakestilling er ikke bare en visningshandling. Alle ideer unntatt den sentrale ideen fjernes, og standardverdiene for vannrett oppsett, forbindelsesstil, idékortform og utseendet til den sentrale ideen gjenopprettes.
- Velg Flere handlinger på verktøylinjen for lerretet.
- Velg Tilbakestill.
Det finnes ikke noe bekreftelsestrinn. Hvis du valgte Tilbakestill ved en feil, bruker du Angre umiddelbart.
Kontroller resultatet
Endringene er klare når:
- Nye ideer vises under den tiltenkte overordnede ideen.
- Flyttede eller kopierte grener omfatter de underordnede ideene.
- Skjulte ideer kommer tilbake når du utvider grenen.
- Overskriften viser ingen advarsel om manglende tilkobling, mislykket lagring eller konflikt med skyversjonen.
Greit å vite
- Når du legger til, gir nytt navn til, flytter, kopierer, sletter, skjuler eller tilbakestiller ideer, endres bare tankekartet.
- Disse handlingene oppretter, redigerer, flytter eller sletter ikke Jira-saker.
- Hvis en idé allerede representerer en Jira-sak, oppdateres ikke Jira-saken når du redigerer kartteksten eller fremdriften.
- Mind Map Studio lagrer endringer på lerretet automatisk. Det finnes ingen manuell Lagre-knapp.
Løs et problem
En handling er utilgjengelig
Velg en idé og prøv igjen. Noen handlinger krever en idé som ikke er den sentrale ideen, eller en gren med underordnede ideer. Hvis alle redigeringshandlinger fortsatt er utilgjengelige, kan det åpne kartet være skrivebeskyttet for kontoen din.
En gren ble limt inn på feil sted
Velg Angre, velg den tiltenkte overordnede ideen, og lim inn den kopierte grenen på nytt.
Ideer forsvant etter tilbakestilling
Velg Angre umiddelbart. Tilbakestilling returnerer med hensikt kartet til én sentral idé.
Relaterte veiledninger
- Legg til relasjoner og lenker
- Endre kartoppsett og stil
- Lagre, gjenopprett og eksporter arbeidet ditt
- Bruk tastatursnarveier